چرا عده ای روزانه تغییر جهت میدهند؟
ما معمّایی داریم گِرهخورده است، نمیدانیم این گِرهاش از کجا باز میشود، قرآن آمده بگوید این چیزی که برای شما روشن است و به دنبال گِره آن میگردید من برای شما گرهگشایی میکنم.
شما که فقیر هستید، فقرتان که مشخص است اما نمیدانید به چه کسی باید تکیه کنید.
اگر سخن از بت و بتکده باشد از آنها کاری ساخته نیست؛ اگر سخن از زید و عمرو باشد از آنها کاری ساخته نیست.
اینکه فرمود «وَمَا یُؤْمِنُ أَکْثَرُهُم بِاللَّهِ إِلّا وَهُم مُشْرِکُونَ» همین است؛ بسیاری از مردم فقرشان را میدانند، مشهود است اما خیال میکنند با فلان مسأله حل میشود.
اینکه میبینید روزانه تغییر مسیر میدهند، تغییر خط میدهند، تغییر جهت میدهند برای آن است که خیال میکنند اگر قدرت به دست زید رسید زید مشکل را حل میکند، اگر قدرت به دست عمرو باشد عمرو مشکل را حل میکند.
اکثر اهل ایمان گرفتار این شرک رقیقاند ?وَمَا یُؤْمِنُ أَکْثَرُهُم بِاللَّهِ إِلّا وَهُم مُشْرِکُونَ? [در حالی که] همه را او دارد تدبیر میکند، وقتی همه را او دارد تدبیر میکند بنابراین ما به همه احترام میکنیم چون بندگان خدا هستند و از هیچ کس کار نمیخواهیم چون همه اینها نیازمند الهیاند و به خدای خود مرتبطیم و خدای سبحان «مقلّبالقلوب» است، دلهای آنها را گرایش میدهد مشکل ما هم حل میشود ما هم مشکل دیگران را حل میکنیم.
تمام مشکل ما این است که ما نمیدانیم به چه کسی باید مراجعه کنیم.
ما غالباً میگوییم خدا هست ولی ...، خدا هست اما ...؛ این «اما» و «ولی» میشود «وَمَا یُؤْمِنُ أَکْثَرُهُم بِاللَّهِ إِلّا وَهُم مُشْرِکُونَ»
این است که آن بزرگواران میگویند ما اگر به جای اشک، خون جاری بکنیم جا دارد برای اینکه عمری را بیراهه رفتیم خیال کردیم از زید کاری ساخته است، از او تعریف کردیم، خیال کردیم چیزی که عمرو به ما نداد کار دست او بود از او گلایه داریم.
این قبول و نکول، این مدح و قدح، این مدح و هجو، اینها برای همان است که ما نمیدانیم به چه کسی تکیه کنیم.
گزیده درس تفسیر قرآن آیت الله جوادی آملی/سوره فاطر، آیات 12 الی 17
کلمات کلیدی: