لازمه اداره جامعه جهانی/قسمت سوّم
پرسش: بین مسأله سبّ با مسأله لعن در آیات قرآن تفاوت هست؟
پاسخ: بله، لعن، کلیات است؛ ذات اقدس الهی فرمود عَلَیْهِمْ لَعْنَةُ اللّهِ وَالْمَلاَئِکَةِ وَالنَّاسِ أَجْمَعِینَ به طور کلی آن کلیات را هم آنها قبول دارند هم ما قبول داریم ... اما تطبیقش بر جزئیات [مورد اختلاف است]
شما میبینید یک وقت است کسی میخواهد کشور را اداره کند سابقاً هم همینطور بود دو کشور با هم در حال جنگ بودند این دو کشور که در حال جنگ بودند اگر ولیعهد کشوری میمُرد اینها یک هفته آتشبس میکردند بعد هم میجنگیدند.
ما وقتی ولیعهد عربستان میمیرد میرویم در کنار سفارتش شیرینی پخش میکنیم!
آخر این نه واجب است نه مستحب، آن وقت دلمان میخواهد وقتی حجاج و معتمرین ما رفتند در عربستان برای اینها فرش قرمز پهن کنند! ...
خُب مگر این کار واجب است؟!
خُب این راهِ جهانی است، آنها با هم میجنگیدند وقتی میفهمیدند ولیعهد کشور مقابل مُرد یک هفته آتشبس بود بعد هم میجنگیدند، اما ما اینجا ولیعهد میمیرد میرویم جلوی سفارتش شیرینی پخش میکنیم!
جلوی این کارها را میشود گرفت؛ اینها نه واجب است نه مستحب است نه معقول است نه منقول است.
چه داعی داریم آخر کاری بکنیم بعد دلمان بخواهد وقتی حاجیان و معتمران ما رفتند فرودگاه عربستان، به آنها احترام بشود! ...
غرض این است که کارهایی که حوزههای علمیه دارد میکند کارهای فقهی و علمی است، اینها سر جایشان محفوظ است اما اگر بخواهد اجرایی بشود همه باید دست به هم بدهند.
یعنی هم مردم ملتها با هم، هم مجمع جهانی اهل بیت هم تقریب بین مذاهب هم مسؤولین امنیتی همان کاری که با انرژی هستهای میکنند درباره اینها هم باید بکنند.
ما چقدر شاهد باشیم فلانجا شیعه را کشتند فلانجا شیعه را کشتند ... خُب خون به جگر ماست میشنویم فلان جا یک عده از شیعیان را شهید کردند؛ خُب این که نمیشود.
تا چه وقت آدم این دردها را تحمل کند به هر تقدیر راه دارد.
برگرفته از درس تفسیر قرآن آیت الله جوادی آملی/سوره احزاب، آیات 1 الی 3/ رادیو معارف/برنامه بر کرانه نور، 1395/2/18
متن کامل جلسهکلمات کلیدی: