کسانی که در دنیا مراکز دینی را نمی دیدند، در آخرت هم نعمت های بهشتی را نمی بینند!
پرسش: استاد، جمع بین آیه ربَّنا أبْصَرْنَا وَسَمِعْنَا با آیه سوره? «اسراء» که فرمود نَحْشُرُهُمْ یَوْمَ الْقِیَامَةِ عَلَی وُجُوهِهِمْ عُمْیاً وَبُکْماً وَصُمّاً چگونه است؟
پاسخ: بله، اینها یا گروههای مختلفاند ... یا مَواقف متعدّد است؛ در بعضی از موقفها نمیبینند در بعضی از موقفها میبینند.
یکی از آن وجوه جمع این است که اینها که در دنیا أعما بودند مَن کانَ فِی هِذِهِ أعْمی? فَهُوَ فِی الْآخِرَةِ أَعْمَی وَأَضَلُّ سَبِیلاً
اینها در دنیا از چه نظر أعما بودند؟ یک أعمای ظاهری که نبودند، بالأخره چشم داشتند، خیلی از چیزها را میدیدند.
این ها نسبت به قرآن و عترت و معارف، أعما بودند؛ این همه حسینیه و مسجد و حوزهها و مراکز فرهنگی و دینی بود اینها را نمیدیدند، چهار جا مرکز فساد بود فقط آنها را میدیدند.
در قیامت هم همینطور است؛ این همه نعمتهایی که برای بهشتیان و أنبیا و اولیاست آنها واقعاً نمیبینند، فقط جهنم را میبینند.
اینطور نیست این ها که کورند جهنم را نبینند، اینها که کرند جهنم را نبینند، صدای غرّش جهنم را از راه دور میشنوند و میلرزند امّا آن نسیم بهشت به مشام اینها نمیرسد.
در دنیا اینها همینطور بودند، مسجد و اهل مسجد و جبهه و اهل جبهه را نمیدیدند، مراکز فساد را میدیدند، نامحرم را میدیدند، این دینیها را نمیدیدند، در قیامت هم بهشت و انبیا و اولیا را نمیبینند، جهنم و جهنمی?ها را میبینند.
این معنایش این نیست که واقعاً اینها کورند جهنم را نمیبینند، همینها را میبرند به لبه جهنم میگویند أَفَسِحْرٌ هذَا أَمْ أَنتُمْ لاَ تُبْصِرُونَ؟ همینها میگویند رَبَّنَا ابْصَرْنَا وَسَمِعْنَا
اینها را که دیگر به بهشت نمیبرند که بگویند بهشت را ببین!
غرض این است که آنچه در دنیا کردند در آخرت گرفتار همان خواهد شد، اینها در دنیا کور بودند نسبت به دین و اهل دین، در آخرت کورند نسبت به بهشت و اهل بهشت.
در دنیا بصیر بودند نسبت به کفر و معصیت و فسق، در آخرت جهنم را به خوبی میبینند.
چه اینکه بهشتیها هم همینطور بودند؛ مؤمنین قُل لِّلْمُؤْمِنِینَ یُغُضُّوا مِنْ أَبْصَارِهِمْ ... اینها که نامحرم را ندیدند و صدای نامحرم را نشنیدند هرگز صدای جهنم را نمیشنوند لاَ یَسْمَعُونَ حَسِیسَهَا
منتها تعبیر قرآن کریم نسبت به اینها مهربانانه است نمیفرماید اینها کَرَند، اینها کورند، فرمود اینها آن غرّش جهنم را نمیشنوند، اصلاً احساس نمیکنند با اینکه جهنم زفیر و شهیق دارد ... اما همین غرّشی که در جهنم هست و جهنمی از فاصله چند فرسخ میشنود اولیای الهی اصلاً احساس نمیکنند.
مثل اینکه این همه تبلیغات ماهوارهای و مراکز فساد هست، اولیای الهی اصلاً اعتنا نمیکنند لاَ یَسْمَعُونَ حَسِیسَهَا وَهُمْ فِی مَا اشْتَهَتْ أَنفُسُهُمْ خَالِدُونَ
برگرفته از درس تفسیر قرآن آیت الله جوادی آملی/سوره سجده، آیات 10 الی 14/ رادیو معارف/برنامه بر کرانه نور، 1395/2/12
کلمات کلیدی: